Portfolio TitleAnd Some Other Info Here

Glebe Renovation

  • front-porch-3
  • powell-1
  • powell-2
  • powell-3
  • powell-4
  • powell-5
  • powell-6
  • powell-7
  • powell-8
  • powell-9
  • powell-10
  • powell-11
  • powell-12
  • powell-13
  • powell-14
  • powell-15
  • powell-1
  • powell-2
  • powell-3
  • powell-4
  • powell-5
  • powell-6
  • powell-7
  • powell-8
  • powell-9
  • powell-10
  • powell-11
  • powell-12
  • powell-13
  • powell-14
  • powell-15
  • powell-16
  • front-porch-1
  • front-porch-2

This almost 100 year old home, enjoyed a spectacular face lift. The owners needed a larger kitchen, a master bathroom, laundry room, and main floor powder room. The wish list was achieved by adding a two story 13 X 13 ft extension, including full height basement, onto half of the width of the back of the house.

The existing kitchen was completely gutted, and the extension was constructed. The new kitchen was built on the original kitchen footprint, but extended into the new addition allowing for 18’ counter, banquette and table, two pantry storage cupboards and a breakfast counter. Moving the stove and oven onto the new counter, made room for a tiny powder room just off the front hall. A master bath with laundry room combo was built above the new kitchen and the full height basement foundation provided extra storage. The living room and dining room ceilings were demolished and reconstructed with coffered ceilings, in keeping with the Craftsman style of the home. The original wood burning fireplace was replaced with a gas insert and a new fireplace surround, mantel, built-ins and floating shelves were designed and installed. The main floor radiators were also covered with custom mill work. The entire roof was replaced, all windows were replaced with historically correct windows and new electrical and necessary plumbing were installed.

Although the client wanted to use some existing furniture, the dining room table and buffet were custom made and a side table now sports a custom glass art top. The colour scheme for this home was derived from the paisley fabric on the living room chair. Rich reds, greens, and oranges are seen throughout the home. Wallpaper was used judiciously in the front hall staircase and master bath. The homeowners’ small collection of original art and travel mementos are strategically placed throughout this small, comfortable, family home.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest